duminică, 2 mai 2010

Deziluzia....Muncii !

     I Mai 2000 - 1 Mai 2010
         
  Aniversare, Comemorare sau Deziluzie ?

Grea intrebare în ceea ce ma privește....!
       La data de 1 Mai 2000, am avut marea bucurie de a ieșii la pensie, a naibii întâmplare chiar de Ziua Muncii ! Coincidență , bineînțeles !
      Aveam doar 41 de ani.... o vârstă fragedă, veți spune, și pe drept cuvânt, așa si este...
          Însă pe drept cuvânt o să vă puneți ÎNTREBAREA, „ Cum de a fost posibil, așa TARAȘENIE ? „
          Ei bine, dragii moșului, chiar a fost corect, legal și binemeritat.... Atunci, bineînțeles, caci acum se spune ca „„ SUNTEM NESIMȚIȚI „„, ca nu am muncit îndeajuns, ca am „ fentat STATUL ROMÂN, ca avem PENSII NESIMȚITE, etc, etc, etc „ și că chiar ar cam trebui să avem BUNUL SIMȚ, să „ returnăm ceva bani înapoi sărmanului STAT ROMÂN, care este acum la ANANGHIE, adică să fim SOLIDARI, cu MĂRIA SA STATUL ROMÂN, prin ALEȘII NOȘTRII, sărmanii noștrii guvernanți, care își ștropșesc de zor creierii lor geniali de fragezi să ne scoată din PENIBILA și NEMILOASA CRIZĂ.
               Sincer să vă povestească MOȘUL, căci la un moment dat chiar aveam mustrări de conștiință, că acum la cei 51 de ani ai mei, împliniți de curând,    „„  frec menta „„ pe banii STATULUI, in timp ce sărmanii aleși se chinuie să găsească soluții de ieșire din criză.
               Da, cu mare sinceritate spun ca sunt un mare NESIMȚIT, lăsând aleșii noștii să se zbată pentru binele și bunăstarea  poporului, pe mine durându-mă în cot, dar stau și mă întreb, cănd EU, NESIMȚITUL de azi, dar „ OMUL MUNCII de atunci, munceam pe rupte de la 17 ani, de multe ori fără sâmbătă și duminică, făcând ore suplimentare, și suflând in fiolă în fiecare dimineață pentru a fi depistat dacă nu ai venit băut la servici, ce și cine erau aleșii noștrii de azi ????
               Normal ar fi, ca înainte să faci nesimțită o anumită categorie socială, să te uiți în oglindă și să te întrebi dacă nu cumva „„ ești tu nesimțit „„ atunci când în fața blitzurilor și a camerelor de filmat, cu un tupeu de nesimțire josnică, cânți cu MÂNDRIE că „„ Pușca și cureaua lată, ce salarii și prime aveați odată „„.
               Deci, ce poate înțelege „„NESIMȚITUL DE AZI„„ - „„OMUL MUNCII de atunci ? „„ Că pe vremea Răposatului ( Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace ) aveam salarii, prime, pensii mai mari, mai bune și  mai îndestulătoare, decât ni le doresc ALEȘII NOȘTRII PLINI DE... SIMȚIRE de azi...
              În vacanțele de vară, de prin anii 1970 - 1975, când eram elev în școala generală, lucram la o institutie de Sere, ca sezonier, tăind și modelând gardul viu din Brașov, și până spre Sinaia.... ca să scot un ban de cheltuială. In 1977, după ce venisem din cantonament de pe litoralul Mării Negre, ( am uitat să vă spun că am fost și jucător de Rugby ), tatăl meu ( Dumnezeu să-l odihnească ) la căteva zile după aceea, mă și luase la întrebări, - „ Măi, băiete dar tu ce faci, nu ai de gând să te duci la lucru ? „ și imediat eu ca un fiu ascultător de rușinea părinților m-am și conformat, și într-o săptămână deja ERAM SALARIAT, OM AL MUNCII. Aveam doar... 17 ani și un pic ! Apoi totul a venit de la sine... Calificare la locul de muncă, treapta a 2 a  la seral, dimineața servici, după amiaza școală.... Bineînțeles că de sport ( Rugby ) o cam rărisem, caci vorba ceea, trebuia să mă țin de școală, că deh, „„ AI CARTE, AI PARTE „„.
              ȘI UITE AȘA, TRECURĂ ANII, A VENIT VREMEA INSURĂTORII, AM FĂCUT ȘI COPII, după care, ahtiat nevoie mare după bani, am schimbat locul de mună, transferându-mă in alt domeniu de activitate, total necunoscut mie, și anume „„ producere combustibil nuclear „„ -  unde mi-am efectuat datoria de CETĂȚEAN și OM AL MUNCII în perioada, 01.04.1985 - 01.05.2000, de unde practic am și ieșit la pensie...
             Să nu care cumva să credeți ( cei mai tineri ), că era chiar ușor și simplu să  lucrezi într-un astfel de domeniu pe vremea respectivă...După ce plecai de la servici, practic TREBUIA SĂ ȘI UIȚI UNDE LUCREZI, ca nu cumva să te ia gura pe dinainte la vreo bere, ceva, să spui ce și cum, căci aveai mari șanse să te duci la „„ MITITICA „„ pentru o bună perioadă de timp !
            Și tot așa, an după an a trecut timpul, venind anul 1987 ( despre care voi vorbi intr-un EPISOD mai amplu ) și mai ales anul 1989, anul în care ne-am eliberat de sub REGIMUL COMUNIST.....Am devenit un popor liber, din toate punctele de vedere, liberi de COMUNISM, liberi de OBLIGAȚIA LA MUNCĂ, liberi de orice ÎNDATORIRI cetățenești ori de bun simț, căci nu-i așa ? - trebuia să ne eliberăm și noi de ceva, căci nu degeaba se numise REVOLUȚIE INSTANT 3 în 1 !
           Am fost și suntem liberi să facem tot ce ne trece prin cap, dacă dorim să muncim, muncim , dacă nu, nu. dacădorim să mergem la școală, mergem, dacă nu, nu, dacă dorim să ne respectăm părinții, bine, dacă nu, nu, și se poate enumera o multime de ....dacă.... căci doar ne „„ chinuisem destul „„ pe vremea împușcatului, când aveam obligația să mergem să ne educăm, când aveam obligația să ne angajăm și să avem un servici asigurat, când puteam să ne luăm o amărîtă de Dacie, când puteam să mergem tot săracul în concediu, când puteam să ne cumpărăm un apartament proprietate personală ( asta în varianta că aveai chef și sânge în instalație să fi „ apropitar „, și nu vroiai să îți dea statul moca, adică să fii chiriaș ).
           Acum după 21 de ani de LIBERTATE,  suntem la fel de liberi și chiar mai mult decât atât.... Suntem LIBERI de serviciu ( căci șomajul este deviza noastră, vorba ceea din vechime „ cine-i harnic și muncește, ori e prost ori nu gândește „ ), suntem LIBERI să ne plătim ori nu CREDITELE la bănci, suntem liberi să ne DEBRANȘĂM de la căldură, suntem LIBERI să alegem dacă vrem să CRĂPĂM ori nu ( stând la coadă la farmacie ), suntem liberi dacă vrem să RESPIRĂM AERUL DEMOCRAȚIEI ORIGINALE ori nu ( deh, vorba unuia deștept, COMUNISM CU FAȚĂ UMANĂ ), adică mai pe limba noastră românească și deosebit de srămoșească, suntem LIBERI SĂ FACEM TOT CEEA CE NE DORIM „„ DIN CEEA CE NE-A MAI RĂMAS „„, adică NIMIC !
           Insă totuși să fim liniștiți și deosebit de conștienți, căci ceea ce a fost nu vom mai trăi, adică nu o să mai mâncăm „ takimurii, adidași de porc, măruntaie, conserve și alte delicatese de pe vremuri „, pentru a ne plăti datoriile ca și CETĂȚENI ONEȘTI, ci ALEȘII NOȘTRII își vor stropșii creierii lor fragezi și râncezi să găsească alte căi mai democratice, pentru a face rost de bani pentru achitarea datoriilor făcute aiurea....
    
          Dar in același timp, trebuie să fim mândrii căci suntem LIBERI și DEMOCRAȚI ! TRĂIASCĂ ALEȘII NOȘTRII  ÎN FRUNTE CU COMANDANTUL NOSTRU SUPREM ȘI AGHIOTANTUL SĂU DE INCREDERE ! Toate pânzele sus și VÂNT LA PUPĂ !!!! SĂ TRĂIȚI BINE !!!!

P.S.
 Acum ceva timp am primit un mail cu ceva frumos și delicat de real și adevărat, deci
CITIȚI CU ATENȚIE și MEDITAȚI ADÂNC:


NOI


          cei nascuti la inceputul anilor 50, 60 si cei nascuti in anii 70, vedem
acum in anul 2010 cum casa parintilor nostri este de 50 de ori mai scumpa decat atunci cand au cumparat-o si realizam ca noi o sa platim pentru casele noastre in jur de 50 de ani.
         Avem amintiri despre primii pasi pe luna, despre razboaie sangeroase, avem cultura generala, pentru ca asta insemna ceva o data.
         Suntem ultima generatie care a jucat "De-a v-ati ascunselea" , "Castel", "Ratele si vanatorii", "Tara, tara, vrem ostasi", "De-a prinselea"," Sticluta cu otrava", "Pac Pac", "Hotii si vardistii", ultimii care au strigat "Un doi trei la perete stai", ultimii care au folosit telefoanele cu fise, dar primii care am facut petreceri video (inchiriam un video si stateam sa ne uitam la filme 2 zile inchisi in casa), primii care am vazut desene animate color, primii care am renuntat la casete audio si le-am inlocuit cu CD-uri.
        Noi am purtat jeansi elastici, pantaloni evazati, geci de blugi de la turci, iar cine avea firme gen Lee sau Puma era deja lider de gasca.
       Noi nu am dat examene de Capacitate, nu am dat teste grile la admitere.
       Noi am fost ultimii "Soimi ai Patriei" si ultimii "Pioneri".
       La gradinita am invatat poezii in romaneste, nu in engleza...
       Si am cantat MULTI ANI TRAIASCA nu HAPPY BIRTHDAY la aniversari.
      Am sorbit din ochi Sclava Isaura, Beverly Hills, Melrose Place, Twin Peaks , Dallas .. si cine zice ca nu s-a uitat ori minte ori nu avea inca televizor.
      Reclamele de pe posturile straine ne innebuneau, si abia asteptam sa vina si la noi inghetata    
      Magnum, sau pustile alea absolut superbe cu apa.
      Intre timp, ne consolam cu Tango cu vanilie si ciocolata si clasicele
bidoane umplute cu apa de la robinet, care turnate in cap ne provocau pneumonii.
      Si uite un motiv bun sa nu mergem la scoala.
      Noi am ascultat si Metallica, si Ace of Base, si DJ Bobo,
si Michael Jackson, si Backstreet Boys si Take That, si inca nu auzisem de manele, singurele melodii de joc fiind horele la chefuri, la care nimeni nu stia pasii, dar toti dansam!
     Dar spre deosebire de copiii din ziua de azi, am auzit atat de Led Zeppelin, Deep Purple, Jimi Hendrix, Abba si de Queen, cat si de noile nume gen 50 Cent si Britney Spears. Am citit "Licurici", "Pif", Ciresarii, si am baut Cico si Zmeurata si ni s-a parut ceva extraordinar cand au aparut primele sucuri "de la TEC " fara sa ne fie teama ca "au prea multe E-uri", iar la scoala beam toata clasa dintr-o sticla de suc fara teama de virusi.
      Noi am baut prima Coca-Cola la sticla si am descoperit internetul. Noi nu ne dadeam bip-uri, ne fluieram sa iesim afara, noi nu aveam dolby surround system, taceam toti ca sa auzim actiunea filmului, nu aveam Nintendo sau Playstation ci jocuri tetris de care ne plictiseam la o luna dupa ce le cumparam si le uitam pe dulap, pline de praf.
      Abia asteptam la chefuri sa jucam "Fantanita", sau "Flori, fete sau baieti", sau "Adevar sau Provocare", sau orice ne dadea un pretext sa "pupam pe gura" pe cine "iubeam"..
      Noi suntem cei care inca au mai "cerut prietenia", care inca roseam la cuvantul "sex", care dadeam cu banul care sa intre in farmacie sa cumpere prezervative, pe care apoi sa le umplem cu apa si sa le aruncam in capul colegilor, care am completat mii de oracole, sperand ca persoana iubita va citi acolo unde scrie "De cine iti place?" ca ne place de el/ea.
      Este uimitor ca inca mai suntem in viata, pentru ca noi am mers cu
bicicleta fara casca, genunchiere si cotiere, nu am avut scaune speciale in masini, nu am aruncat la gunoi bomboanele care ne cadeau din greseala pe jos, nu am avut pastile cu capac special sa nu fie desfacute de copii, nu ne-am spalat pe maini dupa ce ne-am jucat cu toti cainii si toate pisicile din cartier, nu am tinut cont de cate lipide si glucide mancam, parintii nostri nu au "child proof the house", ne-au trimis sa cumparam bere si vin de la alimentara, si cate un pachet de tigari de la tutungerie.
       Noi am auzit cum s-a tras la Revolutie, noi am fost martorii a trei schimbari de bancnote si monede, noi am ras la bancurile cu Bula, pe care le-a compus cumplita Securitate, contemporana noua.
      Noi am fost primii care au auzit-o pe Andreea Esca la Pro TV , noi
suntem cei care mai tinem minte emisiunea "Feriti-va de magarus".
      Suntem o generatie de invingatori, de visatori, de
"first-timers" ... Dar suntem si generatia care vede limpede cum ne pierdem tara, iar dusmanul este din interior si nu de afara... Noi suntem ultima genaratie de sacrificiu a lui Ceausescu si prima de dupa Revolutie. Noi am pierdut de doua ori, si atunci, si acum.
     
        Azi, suntem la fel de saraci, dar am devenit liberi! Ce putem face azi cu libertatea?? ??
     Atat: sa ne opunem manelizarii programate a Romaniei!


     Voi cei din generatiile 50- 60 - 70 alaturati-va noua si trimiteti tuturor acest mesaj!



     Daca citesti si ai cazut macar un pic pe ganduri, esti de-al nostru !

     Numai in acest caz, te rugam sa trimiti mai departe!
     Poate invatam sa ne-apreciem si sa nu ne mai vindem pe nimic !

     Pentru aducerea aminte, vă rog urmați următorul link:

                   http://www.trilulilu.ro/scoutboy/1d05ab4435ad27


***************************************************************************

9 comentarii:

  1. Ei,vremuri de vremuri, care una peste alta au avut si partea lor buna sau poate eu asa le-am perceput,am fost mai cumpatati si nu ne-am stresat atat de mult ca in zilele de azi,cand sunt de toate dar unii se uita lung ca n-au cum sa-si satisfaca poftele,se inmultesc talharii si sunt hotii la drumul mare,in plina zi...oamenii vor sa munceasca dar n-au locuri de munca...si atunci nu ma mai mir de nimic!
    Sa te bucuri de pensia ta ani multi ani buni si frumosi!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc mult, SI DIN SUFLET pentru Urare, Olga Morar...
    Asa este, au fost si bune si rele, insa acum nu mai stim „„ care este binele si care este raul „„. De fapăt cred ca nici nu ne mai intereseaza sa deslusim, important este ca SUNTEM LIBERI....
    Totul este o apa si un pamant, un HAOS GENERAL generat de LIBERTATEA PROST INTELEASA de multa lume, care ne va arunca cu multi ani inapoi in timp....
    Numai bine iti urez, si DIN NOU , o duminica cat se poate de frumoasa si de linistita !

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc mult! la fel si tie!

    RăspundețiȘtergere
  4. O zi buna și lipsita de stress. Meriti tot ce poate fi mai bun si mai frumos ! :-))

    RăspundețiȘtergere
  5. In unele cuvinte sau ganduri m-am regasit, aceleasi frustrari el am si eu. Cel mai mult ma doare deprecierea morala... din ultimii 20 de ani. Parca revolutia a scos la suprafata tot raul din unii oameni, a rascolit in drojdia din sufletul lor si s-a propagat ca bulgarele de zapada. Nu e vorba de moda sau de vremuri, ci de faptul ca acum primeaza proasta crestere, tupeul si obraznicia duse la extrem si lipsa de educatie. Sa faci o lege a educatiei ca sa fie agramata si cu greseli de sintaxa si gramatica... mi se pare de natura sa evidentieze unde s-a ajuns. Dar, eu ma incapatanez sa vad partea plina a paharului inca... nu stiu insa pentru cata vreme voi putea sa fiu asa. Imi place mult ce am apucat sa citesc, asa ca voi mai trece pe la dvs. O saptamana frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  6. Cu acelasi deosebit respect, tin sa va multumesc.
    Sunt intrutotul de acord cu parerile exprimate de dvs., insa eu am o vorba: „„ de la educatie si cultura pornesc toate relele sau bunele intr-o societate...„„
    Deci sa observam, cam cum stam noi, la categoria CULTURA si EDUCATIE - si atunci cred ca orice om constient si cu „„ nitica cultura si educatie „„ poate trage concluzii.
    Eu doresc sa sper, ca vom ajunge sa ne schimbam NOI insine, propria TARA, si nu sa lasam alti „„ ”telectuali „„sa ne modifice intr-un tot unitar...modul de viata.
    Va multumesc, si va astept ca impreuna sa aducem si noi, cei mici, un mic sprijin propriei noastre tari...

    Cu respect...

    RăspundețiȘtergere
  7. OMUL E O MARE MINUNE, DAR PACAT CA MINUNILE NU TIN MAI MULT DECAT TREI ZILE,TREI SAPTAMANI, TREI LUNI, TREI ANI, TREI.....TOT RSPECTUL MEU.

    RăspundețiȘtergere
  8. Mda:
    Deci... pentru ANONIM (Ă)... ” ANON'IM, -Ă, anonimi, -e, adj., subst. 1. Adj., s.m. si f. (Persoană) cu nume necunoscut, (persoană) care-si tăinuieste numele. 2. Adj. (despre un text, o operă) Al cărui autor nu este cunoscut. 3. S.f. Scrisoare nesemnată. 4. Adj. Fig. ”.

    In consecinta, un(o) anonim(a)....tot NECUNOSCUT(A) VA RAMANE...
    In rest.... No Comment !

    RăspundețiȘtergere
  9. Acum, cand ne-am castigat DREPTUL la EXPRIMARE, ce sens mai are ANONIMATUL ??? Nici unul, pentru cineva care nu are ce ascunde. Din cealalta parte, FOARTE MULTE SENSURI, pentru cei care au trait o viata in ” INTUNERIC si ANONIMAT ”.
    PACAT, deoarece libertatea de exprimare este un DREPT FOARTE IMPORTANT pentru OM, pacat ca nu stim si cum sa ne folosim DECENT de acest DREPT !

    RăspundețiȘtergere